TRENER

FITNESS CLUB

Blog Trenera

Da ne ostarite pre vremena

Posted on April 28, 2013 at 3:35 PMUstajete rano, ležete kasno i nakon nekog vremena osećate se deset godina starije. Vreme je da se rešite štetnih i usvojite zanimljivije i zdravije navike.


Crvena hrana

Crvene namirnice, poput lubenice, bobičastog voća i paradajza, su superhrana u borbi protiv starenja. Paradajz i lubenice sadrže likopen, snažan antioksidans koji deluje protiv procesa starenja. Bobice su bogate antioksidansima, a ovo slatko voće čuva i mentalno zdravlje.


Odmorite se kratko uz YouTube

Iskopajte neki smešan skeč ili gledajte slatka stvorenja. Mnoge studije pokazuju da smeh smanjuje stres, zbog čega ćete se odmah osećati mlađe. Ovo deluje čak i ako ćete se za samo nekoliko minuta vratiti buljenju u proračunske tablice.


Nasmejte se!

Ozbiljno lice nije samo antipatično, ono vas i postaruje. Nova istraživanja pokazuju da osmeh može pomladiti lice za tri godine.


Izađite s društvom

Studije pokazuju da društvene veze mogu smanjiti povišen pritisak, čuvati mozak od demencije i smanjiti stres.


Vreme za čaj

Izaberite biljni čaj koji će vas opustiti. Imajte na umu da su studije pokazale da zeleni čaj čuva elastičnost kože dok starimo. Osim toga, pijući čaj činite vrlu bitnu stvar za mladolik izgled – unosite tečnost.


Budite realistični

Hormon stresa kortizol šteti telu iznutra i izvana. A ako vam je lista obaveza poduža i stalno razmišljate o njoj, neprestano živite pod stresom. Završite neke poslove, a od nekih odustanite.


Odspavajte popodne

Ljudi nisu toga svesni, ali neispavanost može skratiti život. Hronični umor stvara haos u hormonskoj slici, zbog čega ste osetljiviji na bolesti, od debljine do depresije. Sedam do devet sati sna idealno je za noć, no popodne, nakon posla, 20 minuta će vas fantastično osvežiti. Ipak, popodne ne spavajte duže, jer ćete se osećati umornije.


Vežbanje treba da bude zabavno

Naravno da znate da je vežbanje dobro. Ali način na koji vežbate je takođe bitan. Ako razbijete dosadnu rutinu i počnete raditi nešto što vam je zabavno, nećete imati osećaj da vežbate – vežbanje treba da bude igra. To jača motivaciju, a i održava vas mlađim.


Šoljica kafe

Kofein daje potrebnu "injekciju", a antioksidansi pronađeni u kafi deluju na razne načine protiv starenja, od snižavanja rizika od određenih vrsta raka do jačanja zdravlja srca.


Pronađite novu perspektivu

Odmaknite se od svakodnevnih problema i fokusirajte na neku volontersku aktivnost, poput povremenog pomaganja starijim osobama. To će vas prikovati za trenutak i podstaknuti da razmišljate o tome da ste još uvek mladi i korisni.


Počastite se tamnom čokoladom

Nedavna istraživanja pokazala su da molekuli u nekim lekovima koji se koriste u lečenju mentalnih poremećaja nalikuju onima koje se nalaze u čokoladi. Čokolada dokazano podiže raspoloženje, a ako ima 70 odsto kakaoa, korisna je i za srce.


Popijte malo vina ili piva

I vino i pivo sadrže za srce korisne sastojke. Samo nemojte preterivati, jer će vas to previše postarati.


Omega-3 masne kiseline

Jedite ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama, kao što su srdele ili losos, jer to može usporiti proces starenja. Telomeri, koji se nalaze na kraju hromozoma, skraćuju se kako starimo. Zanimljivo je da su kod onih koji jedu puno omega-3 produženi.


Rastežite se, posebno ako duže sedite

Ako provodite vreme pogrbljeni za stolom, možete prevremeno ostareti. Ne samo da je pogrbljeno držanje neprivlačno, nego su i istraživanja pokazala da dugo sedenje povećava rizik od prerane smrti. Rešenje? Redovne pauze. Svakih 20 minuta povucite ramena prema dole, uvucite trbuh i podignite glavu. U tom položaju ostanite 20 sekundi, opustite se i ponovite desetak puta. Kod povlačenja ramena prema dolje, zamislite da pokušavate držati olovku između lopatica.


Pri pozdravu strastveno poljubite partnera

I ne govorimo o poljupcu u obraz. 8) Strastveni poljubac oslobađa niz dobrih hemijskih sastojaka, smanjuje nivo stresa tj. nivo kortizola, koji dovodi do preranog starenja.


Uživajte u salatama

Ako jedete više voća i povrća, osećaćete se zdravije, smirenije i imati više snage. Tanjir pun povrća i voća može stvoriti pozitivno raspoloženje. Za optimalne rezultate, neka vam ovo pređe u naviku.


Istražite svoje umetničke sklonosti

Čak i ako svoje crteže ne biste pokazali drugima, ako volite crtanje – crtajte. Kreativne aktivnosti čuvaju ​​mozak i oslobađaju od stresa.Categories: Motivacija

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments

Prijavite se na nasu mailing listu.

PollDaddy